Menu w restauracji Bulaj
Menu komponowane jest z sezonowych i lokalnych produktów według autorskich przepisów w oparciu o ideę Slow Food.
Nasze dania przygotowane są z starannie wyselekcjonowanych produktów o najwyższej jakości i każdego dnia posiadamy w swojej ofercie specjały spoza karty.
Zapraszamy Państwa do skosztowania naszych dań!
Menu
Żur na własnym zakwasie 28 zł
Tradycyjny żur na domowym zakwasie serwowany z białą i wędzoną kiełbasą oraz z jajkiem i śmietaną
Zupa rybna 34 zł
Aromatyczna zupa rybna na wywarze z ryb bałtyckich z mulami, algami morskimi i mlekiem kokosowym
Zupa sezonowa 27 - 36 zł
Zapytaj obsługę
Śledź 32 zł
Marynowany w przyprawach korzennych podany na sałatce ziemniaczanej z jabłkiem, ogórkiem małosolnym , botwiną
Pasztet 34 zł
Domowy pasztet podany z konfitura z czerwonej kapusty agrest ogórek małosolny,
Hummus 32 zł
Klasyczny hummus podany z chlebkiem arabskim i marynowanymi warzywami
Tatar wołowy 52 zł
Foie gras ziołowe crumble cebulka marynowana
Burrata 49 zł
Szparagi, krewetki, guacamole, sos aioli
Bukiet zielonych sałat 32 zł
Bukiet zielonych sałat z nowalijkami
Kawior z jesiotra Antonius *****
Zapiekanka ziemniaczana , cebula, kwaśna śmietana, jajko
16g. – 161 zł / 32g. – 286 zł / 50g. – 429 zł
Pierogi 38 – 49 zł
Zapytaj obsługę
Mule 48 zł
0,5 kg muli podane klasycznie z czosnkiem, cebulą oraz natką pietruszki
Czarna soczewica 39 zł
Czarna soczewica podana z warzywami sezonowym
Cielęcina 72 zł
Botwinowe puree ziemniaczane, rabarbar, sos śmietanowo – winny
Policzki wieprzowe 67 zł
Warzywa ( ziemniak , marchew , rzodkiewka, cukinia ) sos musztardowo miodowy
Kaczka 72 zł
Zapiekanka ziemniaczana z jabłkiem buraki z agrestem
Schab z kością 64 zł
Schab z kością z panko ziołowym podany z młodą kapustą oraz gratin ziemniaczaną
Stek z wołowiny dojrzewającej
Zapytaj obsługę jakie są dostępne steki oraz o ich wagę, cena za 100 g (dodatki wliczone):
Polędwica / wołowina z importu 65 zł,
Antrykot / rostbef ( polska dojrzewająca wołowina ) 55 zł
Dorsz 72 zł
Smażony filet z dorsza podany z tartą warzywną, sosem rybnym demi glace oraz śmietanowy
Ryba Św. Piotra 79 zł
Zapiekany ze szpinakiem fenkuł i masłem kaparowym podany z dzikim ryżem
Halibut 72 zł
Pieczony filet z halibuta podany z czarna soczewica z warzywami i sosem wiosennym
Kałamarnica 82 zł
Domowe tagiatelle z kałamarnicą, pomidory, czerwona cebula, seler naciowy oraz feta
Danie dziecięce 39 zł
Mięsna pieczeń w kremowym sosie z domowymi kopytkami i marchewką z groszkiem
lub
Rybny filet z dorsza saute z domowymi kopytkami i marchewką z groszkiem
Tort Bezowy 26 zł
Tort bezowy z nadzieniem irish cream i musem truskawkowym
Suflet czekoladowy 34 zł
Suflet czekoladowy z musem truskawkowym
Deser dnia
Zapytaj obsługę̨ o deser dnia i jego cenę ( od 22 zł- 29 zł)
Do stołów sześcioosobowych i większych doliczany jest serwis kelnerski w wysokości 10 % wartości rachunku.
Wszystkie dania są przygotowywane na bazie produktów mogących zawierać alergeny wraz z ich pochodnymi: gluten zawarty w ziarnach i mące, zbóż jaja, ryby, skorupiaki lub mięczaki, soje lub sezam, mleko wraz z laktozą, orzechy ziemne lub orzechy z drzew orzechowych, seler, gorczycę, dwutlenek siarki lub siarczany. W przypadku wątpliwości dotyczących zawartości alergenów w naszych daniach sugerujemy zapytać obsługę.
W trosce o zapewnienie jak najwyższej jakości serwowanych potraw, kompozycje dań mogą ulec zmianie. Czas oczekiwania na dania drugie min. 30 minut. Gramatura mięsa w przekąskach wynosi min. 80g, w daniach głównych min. 150g.Gramatura ryb w przekąskach wynosi min. 75g, w daniach głównych min 150g. Pojemność zupy 300 ml.
Menu z dnia 29.04.2023