Menu – zobacz

Menu w restauracji Bulaj

Menu komponowane jest z sezonowych i lokalnych produktów według autorskich przepisów w oparciu o ideę Slow Food.
Nasze dania przygotowane są z starannie wyselekcjonowanych produktów o najwyższej jakości i każdego dnia posiadamy w swojej ofercie specjały spoza karty.

Zapraszamy Państwa do skosztowania naszych dań!

Menu

Żur na własnym zakwasie 28 zł

Tradycyjny żur na domowym zakwasie serwowany z białą i wędzoną kiełbasą oraz z jajkiem i śmietaną

Zupa rybna 34 zł

Aromatyczna zupa rybna na wywarze z ryb bałtyckich z mulami, algami morskimi i mlekiem kokosowym

Zupa sezonowa 27 - 36 zł

Zapytaj obsługę

Śledź 32 zł

Marynowany w przyprawach korzennych podany na sałatce ziemniaczanej z jabłkiem, ogórkiem małosolnym , botwiną

Pasztet 34 zł

Domowy pasztet podany z konfitura z czerwonej kapusty agrest ogórek małosolny,

Hummus 32 zł

Klasyczny hummus podany z chlebkiem arabskim i marynowanymi warzywami

Tatar wołowy 52 zł

Foie gras ziołowe crumble cebulka marynowana

Burrata 49 zł  

Szparagi, krewetki, guacamole, sos aioli

Bukiet zielonych sałat 32 zł

Bukiet zielonych sałat z nowalijkami

Kawior z jesiotra Antonius *****

Zapiekanka ziemniaczana , cebula, kwaśna śmietana, jajko

16g. – 161 zł / 32g. – 286 zł / 50g. – 429 zł

Pierogi 38 – 49 zł

Zapytaj obsługę

Mule 48 zł

0,5 kg muli podane klasycznie z czosnkiem, cebulą oraz natką pietruszki

Czarna soczewica 39 zł

Czarna soczewica podana z warzywami sezonowym

 

Cielęcina 72 zł

Botwinowe puree ziemniaczane, rabarbar, sos śmietanowo – winny

Policzki wieprzowe 67 zł

Warzywa ( ziemniak , marchew , rzodkiewka, cukinia ) sos musztardowo miodowy

Kaczka 72 zł

Zapiekanka ziemniaczana z jabłkiem buraki z agrestem

Schab z kością 64 zł

Schab z kością z panko ziołowym podany z młodą kapustą oraz gratin ziemniaczaną

 

Stek z wołowiny dojrzewającej

Zapytaj obsługę jakie są dostępne steki oraz o ich wagę, cena za 100 g (dodatki wliczone):

Polędwica / wołowina z importu  65 zł,

Antrykot / rostbef  ( polska dojrzewająca wołowina ) 55 zł

 

Dorsz 72 zł

Smażony filet z dorsza podany z tartą warzywną, sosem rybnym demi glace oraz śmietanowy

Ryba Św. Piotra 79 zł

Zapiekany ze szpinakiem fenkuł i masłem kaparowym podany z dzikim ryżem

Halibut 72 zł

Pieczony filet z halibuta podany z czarna soczewica z warzywami i sosem wiosennym

Kałamarnica 82 zł  

Domowe tagiatelle z kałamarnicą, pomidory, czerwona cebula, seler naciowy oraz feta

Danie dziecięce 39 zł

Mięsna pieczeń w kremowym sosie z domowymi kopytkami i marchewką z groszkiem

lub

Rybny filet z dorsza saute z domowymi kopytkami i marchewką z groszkiem

Tort Bezowy 26 zł

Tort bezowy z nadzieniem irish cream i musem truskawkowym

Suflet czekoladowy 34 zł

Suflet czekoladowy z musem truskawkowym

Deser dnia

Zapytaj obsługę̨ o deser dnia i jego cenę ( od 22 zł- 29 zł)

Do stołów sześcioosobowych i większych doliczany jest serwis kelnerski w wysokości 10 % wartości rachunku.

Wszystkie dania są przygotowywane na bazie produktów mogących zawierać alergeny wraz z ich pochodnymi: gluten zawarty w ziarnach i mące, zbóż jaja, ryby, skorupiaki lub mięczaki, soje lub sezam, mleko wraz z laktozą, orzechy ziemne lub orzechy z drzew orzechowych, seler, gorczycę, dwutlenek siarki lub siarczany. W przypadku wątpliwości dotyczących zawartości alergenów w naszych daniach sugerujemy zapytać obsługę.

W trosce o zapewnienie jak najwyższej jakości serwowanych potraw, kompozycje dań mogą ulec zmianie. Czas oczekiwania na dania drugie min. 30 minut. Gramatura mięsa w przekąskach wynosi min. 80g, w daniach głównych min. 150g.Gramatura ryb w przekąskach wynosi min. 75g, w daniach głównych min 150g. Pojemność zupy 300 ml.

Menu z dnia 29.04.2023

Menu – zobacz
instagram logo