Menu w restauracji Bulaj
Menu komponowane jest z sezonowych i lokalnych produktów według autorskich przepisów w oparciu o ideę Slow Food.
Nasze dania przygotowane są z starannie wyselekcjonowanych produktów o najwyższej jakości i każdego dnia posiadamy w swojej ofercie specjały spoza karty.
MENU
Żur na własnym zakwasie 29 zł
Tradycyjny żur na domowym zakwasie serwowany z białą i wędzoną kiełbasą oraz z jajkiem i śmietaną
Zupa rybna 39 zł
Aromatyczna zupa rybna na wywarze z ryb bałtyckich z mulami, algami morskimi i mlekiem kokosowym
Zupa sezonowa 19 – 48 zł
Zapytaj obsługę
Śledź 34 zł
Marynowany śledź w przyprawach korzennych, podawany z dynią, burakiem, ziemniakiem oraz śmietaną z porem
Pasztet 30 zł
Domowy pasztet podawany z sosem cumberland z jagody kamczackiej, piklami i marynowanym rabarbarem
Tatar 54 zł
Siekana wołowina podawana z gruszką w koniaku, galaretką z guinessa i płynnym szpikiem kostnym z pieczarką
Hummus 36 zł (Vege)
Hummus klasyczny oraz hummus dyniowy podany z marynowanymi warzywami
Sałatka VEGE 38 zł
Bukiet zielonych sałat podawany z pomidorkami cherry, świeżym ogórkiem, czarną soczewicą, doprawiony oliwą z oliwek i balsamico
Sałatka z serami 39 zł
Zielona sałata z pieczonymi warzywami zimowymi, kozim serem, serem talegio, bryndzą, kompresowaną gruszką, orzechami włoskimi i dresingiem miodowo - cytrusowym
Mule 48 zł
0,5 kg muli podane w Blancu z czosnkiem, cebulą oraz natką pietruszki
Czarna soczewica 44 zł (Vege)
Czarna soczewica podana z warzywami sezonowymi
Pierogi 38 – 49 zł
Zapytaj obsługę
Królik 79 zł
Roladki z królika z kasztanami podane z puree ziemniaczanym, dynią, jarmużem i warzywami korzeniowymi oraz sosem tymiankowy
Kaczka 79 zł
Podana z kopytkami, buraczkami z rabarbarem i sosem żurawinowym
Schab z kością 68 zł
Schab z kością z panco grzybowym podany z puree ziemniaczano - selerowym, kapustą z grochem i sosem musztardowym
Stek z polędwicy wołowej 142 zł
Podany z warzywami sezonowymi, pieczonymi ziemniakami i sosem truflowym
Zrazy z jelenia 74 zł
Zrazy z jelenia podane z sosem żubrówkowym, burakami i tartą z kaszy gryczanej i twarogu
Morszczuk 69 zł
Morszczuk smażony w cieście piwnym z sepią podany z puree kalafiorowym z krewetką i marynowanymi warzywami
Halibut 74 zł
Pieczony filet z halibuta podany z dzikim ryżem, brukselką i musem z pieczonego buraka
Sandacz 77 zł
Filet z sandacza podany z risotto grzybowym
Risotto z owocami morza 89 zł
Klasyczne risotto z krewetkami, macką kałamarnicy i mulami
Tort Bezowy 28 zł
Tort bezowy z nadzieniem irish cream i musem truskawkowym
Suflet czekoladowy 36 zł
Suflet czekoladowy z musem truskawkowym
Deser sezonowy
Zapytaj obsługę̨ o deser dnia i jego cenę (22 zł- 29 zł)
Do stołów sześcioosobowych i większych doliczany jest serwis kelnerski w wysokości
10 % wartości rachunku.
Wszystkie dania są przygotowywane na bazie produktów mogących zawierać alergeny wraz z ich pochodnymi: gluten zawarty w ziarnach i mące zbóż, jaja, ryby, skorupiaki lub mięczaki, soje lub sezam, mleko wraz z laktozą, orzechy ziemne lub orzechy z drzew orzechowych, seler, gorczycę, dwutlenek siarki lub siarczany. W przypadku wątpliwości dotyczących zawartości alergenów w naszych daniach proszę zapytać obsługę. W trosce o zapewnienie jak najwyższej jakości serwowanych potraw, kompozycje dań mogą ulec zmianie. Czas oczekiwania na dania drugie min. 30 minut. Gramatura mięsa w przekąskach wynosi min. 80g, w daniach głównych min. 150g.Gramatura ryb w przekąskach wynosi min. 75g, w daniach głównych min 150g. Pojemność zupy 300 ml.
02.11.2024