Menu w restauracji Bulaj
Menu komponowane jest z sezonowych i lokalnych produktów według autorskich przepisów w oparciu o ideę Slow Food.
Nasze dania przygotowane są z starannie wyselekcjonowanych produktów o najwyższej jakości i każdego dnia posiadamy w swojej ofercie specjały spoza karty.
Zapraszamy Państwa do skosztowania naszych dań!
MENU
Zupy
Żur na własnym zakwasie 34 zł
Tradycyjny żur na domowym zakwasie serwowany z białą i wędzoną kiełbasą oraz z jajkiem i śmietaną
Zupa rybna 39 zł
Aromatyczna zupa rybna na wywarze z ryb bałtyckich z mulami, algami morskimi i mlekiem kokosowym
Zupa sezonowa 34 – 48 zł
Zapytaj obsługę
Przystawki
Śledź 39 zł
Marynowany śledź w przyprawach korzennych, podawany z sałatką ziemniaczaną, jabłkiem, botwinką
i ogórkiem małosolnym
Pasztet 37 zł
Domowy pasztet podawany z sosem cumberland z jagody kamczackiej, piklami i marynowanym rabarbarem
Tatar 54 zł
Siekana wołowina podawana z wędzoną makrelą, marynowaną cebulką i ogórkiem piklowanym
Hummus 36 zł (Vege)
Tradycyjny hummus podawany z marynowanymi warzywami w occie ryżowym oraz chlebkiem arabskim
Burrata 49 zł
Podawana na szparagach z krewetką i sosem aioli
Sałatka VEGE 38 zł
Bukiet zielonych sałat podawany z pomidorkami cherry, świeżym ogórkiem, nowalijkami, czarną soczewicą, doprawiony oliwą z oliwek i balsamico
Sałatka z kozim serkiem 44 zł
Bukiet zielonych sałat, pomidor, ogórek, kompresowana gruszka, świeże owoce sezonowe, kozi serek, orzech włoski, vinegret
Kawior z jesiotra Antonius *****
Zapiekanka ziemniaczana, cebula, kwaśna śmietana, jajko
16g. – 212 zł / 50g. – 494 zł
Przystawki na ciepło
Krab i macka 89 zł
Smażony krab softshell i pieczona macka kałamarnicy
Mule 48 zł
0,5 kg muli podane klasycznie w winie z czosnkiem, cebulą oraz natką pietruszki
lub
w francuskim piwie Blanc
Czarna soczewica 39 zł (Vege)
Czarna soczewica podana z warzywami sezonowymi
Dania mięsne
Cielęcina 84 zł
Podana z botwinowo – ziemniaczanym purée, musem z marchewki, szparagami, sosem martini bianco
Kaczka 81 zł
Podana z gratin ziemniaczano – buraczaną, sosem rabarbarowym i żurawinowym
Policzki wieprzowe 76 zł
Podane na nowalijkach z ziemniakami
Stek z polędwicy wołowej 160 zł
Podany z warzywami sezonowymi, pieczonymi ziemniakami i sosem truflowym
Dania rybne
Dorsz 74 zł
Podany z sercówkami, fasolką, kalarepą, szpinakiem, koprem i natką
Halibut 74 zł
Podany z kapustą z mulami, purée szczypiorkowym
Sandacz 82 zł
Filet z sandacza podany z tartą szpinakową i sosem wiosennym
Pierogi 38 – 49 zł
Zapytaj obsługę
Danie dziecięce 39 zł
Mięsna pieczeń w kremowym sosie z domowymi kopytkami i marchewką z groszkiem
lub
Rybny filet z dorsza saute z domowymi kopytkami i marchewką z groszkiem
Tort Bezowy 28 zł
Tort bezowy z nadzieniem irish cream i musem truskawkowym
Suflet czekoladowy 36 zł
Suflet czekoladowy z musem truskawkowym
Deser sezonowy
Zapytaj obsługę̨ o deser dnia i jego cenę (22 zł- 29 zł)
Do stołów sześcioosobowych i większych doliczany jest serwis kelnerski w wysokości 10 % wartości rachunku.
Wszystkie dania są przygotowywane na bazie produktów mogących zawierać alergeny wraz z ich pochodnymi: gluten zawarty w ziarnach i mące zbóż, jaja, ryby, skorupiaki lub mięczaki, soje lub sezam, mleko wraz z laktozą, orzechy ziemne lub orzechy z drzew orzechowych, seler, gorczycę, dwutlenek siarki lub siarczany. W przypadku wątpliwości dotyczących zawartości alergenów w naszych daniach proszę zapytać obsługę. W trosce o zapewnienie jak najwyższej jakości serwowanych potraw, kompozycje dań mogą ulec zmianie. Czas oczekiwania na dania drugie min. 30 minut. Gramatura mięsa w przekąskach wynosi min. 80g, w daniach głównych min. 150g.Gramatura ryb w przekąskach wynosi min. 75g, w daniach głównych min 150g. Pojemność zupy 300 ml.